• Lorem ipsum

ABC - Wat moet je ermee?

8 Mar 2022
door Karin

ABC – Wat moet je er mee?

 

De laatste tijd krijg ik regelmatig vragen van ouders met jonge kinderen die interesse tonen in letters en klanken. Ze herkennen letters, ze horen de klanken en soms kunnen ze al de klank bij een letterteken koppelen. Maar wat doe je daar dan nou mee? Als kinderen in deze fase zitten, dan noemen we dat beginnende geletterdheid. Ik zal jullie wat tips geven hoe je hier op in kunt spelen en mee om kunt gaan. Onthoud wel: Niks moet, het mag!!!

 

Beginnende geletterdheid is de fase waarin er een groeiend inzicht ontstaat in de functies van geschreven taal, maar ook in het alfabetisch principe en het verband tussen gesproken en geschreven taal. Het verklanken van eenvoudige woorden wordt in deze fase geleerd. Net als het geven van betekenis aan geschreven taal en het leren schrijven/tekenen van namen en eenvoudige woorden (MKM = medeklinker-klinker-medeklinker bijv. k-i-p).

 

Klankzuiver

Bij jonge kinderen is het belangrijk om de klanken van de letters klankzuiver over te brengen. Dit om verwarring te voorkomen. Even als voorbeeld. Je vraagt je kind waar hoor je de kaa vooraan? Is dat bij kip of bij vis? Je kind zal je niet begrijpen, omdat het nergens de kaa heeft gehoord. Hij heeft wel de k en de vvvv vooraan gehoord.

 

Hieronder zal ik omschrijven hoe een letter wordt verklankt en hoe je dit dus het beste kunt benoemen naar je kind.

Schrift

Wanneer je kind interesse krijgt in het schrijven/tekenen van letters is het belangrijk de losse letters te gebruiken die ik in het schema hierboven heb gebruikt. Deze letters vormen de voorbereiding op het schrijfschrift (lusletters, het aan elkaar schrijven). En jonge kinderen die deze letters nog niet kunnen schrijven, zullen ze eenvoudig kunnen tekenen.

 

Spelletjes met letters en klanken

In de webshop verkoop ik verschillende alfabetkaarten en daar zijn super leuke spelletjes mee te doen. Hieronder zal ik een paar spelletjes beschrijven met de ABC-kaartenset en de Flashcards Alfabet. Naast de alfabetkaarten zijn er ook leuke flashcards passend binnen het seizoen of behorend bij verschillende levenscyclussen.

 
Klik op de foto voor de producten in de webshop

Naam

Zoek eens de letterkaarten die horen bij je naam. Welke klank hoor je vooraan? Welk kaartje hoort daarbij? Welke klank hoor je achteraan? Welk kaartje hoort daarbij? En probeer samen uit te zoeken in welke volgorde de letterkaarten gelegd moeten worden om de naam correct na te leggen. Kent je kind nog niet alle letters van zijn naam? Schrijf dan zijn naam voor op een blaadje (met dezelfde lettervormen als op de letterkaarten) en laat hem ze in dezelfde volgorde leggen. Heb je de ABC-kaartenset met dieren, dan kun je samen kijken welke dieren er in de naam voorkomen. Heb je de Flashcards Alfabet, dan kun je je kind zelf een dieren laten verzinnen met de klanken van de letters van de naam.

Klik op de foto voor de producten in de webshop

 

Letterslang

Pak blindelings een dierenkaart of letterkaart uit de stapel en leg deze vooraan. Bij de letterkaart verzin je een dier met die letter als beginklank en bij de dierenkaart kijk je welk dier erop staat. De laatste letter van dat (verzonnen) dier is weer de eerste letter van het volgende dier (bijvoorbeeld beerrendier). Maak de letterslang/dierenslang zo lang mogelijk. Hoeveel kun jij er verzinnen? Voor elke kaart krijg je een punt. Wie heeft de meeste punten weten te behalen?

Klik op de foto voor de producten in de webshop

Belangrijk hierbij is dat de kaarten van links naar rechts worden gelegd. Zo wordt er ook meteen kennis gemaakt met de juiste lees-/schrijfrichting en de begrippen links, rechts, vooraan en achteraan.

 

Zoo Bingo!

Ga je wel eens naar de dierentuin? Vergeet dan een volgende keer niet je kaarten mee te nemen.

Begin je route in de dierentuin en stop bij het eerstvolgende dier. Kijk tussen je kaarten of je het dier (ABC-kaartenset met dieren) of de beginklank (Flashcards alfabet) ook kunt vinden. Heb je het dier/letter gevonden? Yes, dan heb je BINGO! Maak een foto van je kaart met het dier als bewijs voor je zoektocht. Zit je dierentuin bezoek erop? Dan kun je gaan tellen wat jouw score is!

Klik op de foto voor de producten in de webshop

Klankspel

Trek een kaart uit de stapel. Leg deze kaart voor je neer en kijk samen welke klank er op staat. Benoem de klank en spreek hem samen uit. Bedenk samen woorden waarbij je die klank vooraan hoort. Kun je ook voorwerpen vinden waarbij je die klank hoort? Probeer die dag/week eens zoveel mogelijk voorwerpen te zoeken/ontdekken en maak er eventueel een apart hoekje voor. Maak er eventueel woordkaartjes bij (wel de juiste letters/schrift gebruiken) en schrijf de klank waar het om gaat in een andere kleur dan de andere letters/klanken. Is de beginklank nog wat lastig, dan mogen het ook voorwerpen zijn waar je de klank in het midden of achteraan hoort.

 

Letters maken

Als je een klank centraal stelt of de letters van de naam hebt gezocht tussen de kaarten, kun je ook de letters gaan tekenen, schilderen, boetseren, kleien, of na leggen met loose parts, enz. Heb je gekozen om de letters te boetseren? Dan kun je ze ook mooi versieren met eventueel strijkkralen, knoopjes, pailletten of als de boetseerklei is uitgehard, mooi beschilderen.

Ook kun je letters met de vinger gaan schrijven in een bakje met een dun laagje schelpenzand of zout. Of in de speelbak met kinetisch zand.

Klik op de foto voor de producten in de webshop

Tot slot!

Ik hoop dat ik jullie op wat ideeën heb kunnen brengen en dat er leuke spelsituaties gaan ontstaan. Heb je leuke foto’s of filmpjes van één van de activiteiten of een eigen bedachte activiteit met de kaarten? Stuur ze me gerust toe via [email protected] dan zal ik ze delen!

Lieve groet,
Karin

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
You are currently buying products for '' Quit
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »